Stichting Muli Shani Zambia

Ziekenhuis-werkplaats

Het Our Lady's Hospital in Chilonga heeft uiteraard ook een werkplaats. Al vele jaren stond de bouw van een echte werkplaats op het verlanglijstje. Helaas kwam de nieuwe werkplaats nooit hoger op de lijst omdat altijd andere items meer priotiteit hadden. En terecht overigens. Ineke ten Cate, dochter van een aannemer kwam in gesprek met de Deldense aannemer Karel Lammersen. Beiden vinden onderhoud heel erg belangrijk. Daarbij hoort een goede werkplaats en goed gereedschap. Onderhoud is toch al niet de sterkste kant van Zambianen en slechte werk-omstandigheden stimuleren dan niet.

 

Oude werkplaats

Ineke liet Karel foto's zien van de werkplaats bij het ziekenhuis. Naar Nederlandse maatstaven was dit natuurlijk geen werkplaats.  Het was meer een soort opslag van te repareren materialen. Zowel binnen als buiten stapelden zich de te repareren stoelen, bedden, rolstoelen medische apparaten zich op. Spontaan besloot Karel de bouw van een nieuwe werkplaats te financieren. Er werd een begroting opgevraagd en Karel doneerde het benodigde bedrag. Wel met de duidelijke afspraak: "Voor dit bedrag wordt gebouwd en kom niet later met aanvullende wensen". De oude werkplaats werd afgebroken.

 

Nieuwe werkplaats

Een  nieuw stuk grond werd bouwrijp gemaakt voor de nieuwe, maar dan ook echte werkplaats. Met enige vertraging en met hulp van de afdeling "bouw" van het bisdom in Mpika is de nieuwe werkplaats er gekomen. Een degelijk stenen gebouw met een ruime overdekte veranda. Binnen ruimte voor opslag van gereedschap, onderdelen, instructiemateriaal, etc.  Mozes, Hoofd Technische Dienst, is bijzonder in zijn nopjes. Hij heeft zelfs een bureau om aan de administratie te werken. Er wordt nu ook gewerkt met werkopdrachten, etc. Met een plaquette werd de werkplaats officieel in gebruik genomen met  grote dank aan Karel Lammersen.

Werkplaats in foto's

 

  Oude werkplaats, buiten   Oude werkplaats, binnen
       
  Oude werkplaats slopen   Nieuwe werkplaats bouwen
       
  Nog wel schilderen   Nieuwe werkplaats
       
  Binnen veel (berg)ruimte   Binnen plek voor administratie
       
  Buiten overdekte werkplek   Met dank aan Karel Lammersen

 

This website is designed and developed by P. Naafs commissioned by All-In-Media