Stichting Muli Shani Zambia

Kippenfarm

Om de continuïteit van het weeshuis (en later ook het ouderenhuis) te waarborgen zijn inkomstenbronnen nodig. Samen met Martha Magawa is besloten dat naast de al bestaande inkomsten uit de verbouw van maïs er ook altijd geld te verdienen is met kippen en eieren. De stichting Muli Shani Zambia organiseerde de actie "Koop een kip en help een kind". Virtueel werden kippen verkocht voor € 25,00 en kuikens voor € 10,00. Een groot succes. Als snel was de benodigde € 7.000,00 bij elkaar gebracht en kon de bouw van een degelijke, stenen kippenfarm beginnen. Dichtbij hun huis, tegen de rand van de maïsvelden was voldoende ruimte.
In korte tijd was de kippenfarn, bestaande uit een deel voor legkippen, een deel voor mestkuikens en een ruimte voor opslag, klaar en in 2008 werden 500 mestkuikens en 500 legkippen gekocht. Zowel eieren als kipvlees zijn zeer voedzaam. Goed voor eigen consumptie, maar ook goed voor de verkoop. 

Barneveld

Martha is altijd op zoek naar middelen om de productie te verhogen. Toen ze in 2010 in Nederland was heeft ze een kippenfarm en Delden bezocht en daarna is ze met Ineke naar Barneveld geweest om de beste informatie te krijgen. Dat is prima gelukt. Door b.v. simpelweg te zorgen voor 14 uren licht in plaats van 12 uren (langer is het niet licht in Zambia), kunnen de mestkippen meer eten en worden ze vetter. Dus 's morgens om 04.00 uur een kaal "peertje" aan en de kippen zijn wakker en beginnen te eten. En niet, zoals Martha gewend was, 3 x per dag eten en de laatste portie om 18.00 uur, maar juist de hele dag door laten eten en stoppen een uur voor het slapen gaan. Martha heeft alle adviezen waar mogelijk in praktijk gebracht en inderdaad, zij heeft de beste (zwaarste) kippen van Mpika. Uiteraard deelt ze haar kennis weer met anderen.

Verkoop op z'n Afrikaans

In februari 2011 was Ineke in Zambia en bezocht samen met Martha de projecten met een korte stop bij de plaatselijke bank Zanaco. Na enkele minuten was Martha weer buiten. De directeur had gehoord dat Martha zuke goeie kippen had. Of ze er nog een paar had om aan hem te verkopen. Dus terug, 2 kippen vangen, in een kartonnen doos achter in de auto en weer op weg naar de bank. Daar pakte Martha de kippen professioneel bij de vlerken en wandelde met de kakelende kippen naar binnen. Tevreden kwam ze even later weer naar buiten (good business!), maakte de auto kippenveertjesvrij en daar ging het weer naar een volgend Afrikaans avontuur.

Kippenfarm in foto's

 

  Kuikens voeren, dus   Kuikens groeien
       
  Legkippen zijn ....   Gezonde kippen ....
       
  Leggen veel eieren....   Ook voor de verkoop
       
  Goed kippenvoer is nodig   Bezoek aan Deldense kippenfarm
       
  Bezoek aan Barneveld   Waardevolle adviezen voor Afrika

 

This website is designed and developed by P. Naafs commissioned by All-In-Media